Pratite nas:

Top
Image Alt

TURNO SKIJANJE I KRPLJANJE NA BJELAŠNICI | POZIV NA TAKMIČENJE

turno map scaled 1

    TURNO SKIJANJE I KRPLJANJE NA BJELAŠNICI | POZIV NA TAKMIČENJE

Meet Bosnia Tours vas oficijalno poziva na takmičenje u turno skijanju. Organizatori takmičenja su Visit SarajevoOlimpijski centar BjelašnicaMeet Bosnia Tours i BH Sportlife.

Takmičenje u muškoj i ženskoj kategoriji će se održati 01.03.2023 i 02.03.2023. godine na planini Bjelašnici.

Sve posjetitelje očekuje nezaboravan provod na Turno Ski festu, a novčane nagrade su osigurne za prvo, drugo i treće mjesto.

Pored takmičenja, biti će upriličena prezentacija ski opreme, testiranje Head skija, kao i testne vožnji Polaris i Dacia brandova. Takodjer učesnici festa će moći učestvovati i u turi krpljanja koja je uz opremu za krpljanje i vodića besplatna za sve njene učesnike.

BSTF
turno map scaled 1

NA KOJI NAČIN TAKMIČENJE FUNKCIONIŠE?

Takmičenje u turno skijanju se, kako je već navedeno, organizuje se u dvije kategorije, muškoj i ženskoj. 

Ideja je da se kreće iz Babinog dola do međustanice gdje će stajati zastavica i redar koji će voditi zapisnik ko od takmičara i sa kojim rednim brojem je prošao kroz zastavicu. Takmičar koji prođe zastavicu, ima pravo da nastavi svoje učešće na takmičenju. Drugi redar će se nalaziti na početnoj stanici i njegov zadatak je da prati ko od takmičara je prvi prošao kroz cilj. 

Nakon što takmičar prođe kroz ciljnu ravninu, redar na početnoj stanici je u obavezi da kontaktira redara na međustanici kako bi se utvrdilo da li je takmičar prije prolaska kroz zastavicu na ciljnoj ravnini prošao i kroz zastavicu na međustanici nakon čega se proglašava pobjednik takmičenja. 

Prva osoba u muškoj i ženskoj kategoriji koja prođe kroz zastavicu na međustanici i zastavicu na ciljnoj ravnini i osoba za koju redari utvrde da je to uradila poštujući sva pravila je pobjednik takmičenja.

Prema organizaciji samog takmičenja u muškoj kategoriji, planirano je da takmičenje ide do vrha Bjelašnice, ali, ukoliko vremenski uslovi za to ne budu odgovarajući, takmičenje će se smanjiti na međustanicu.

Takmičenje i u muškoj i ženskoj kategoriji počinje u 10:00h oba dana takmičenja.

Prijave za takmičenje su obavezne preko prijavnog obrasca  koji možete naći na linku direktno ili kontaktiranjem agencije Meet Bosnia na telefonski broj: +387 61 240 286

 

ŠTA JE TURNO SKIJANJE?

Za razliku od skijanja u odmaralištima i alpskog skijanja, turno skijanje je vid slobodnog ili planinskog skijanja gdje se skijaši ne kreću po već uređenim stazama.

Skijanje se odvija kroz odlazak u planinska prostranstva prekrivena snijegom. Ovakav tip aktivnosti zahtijeva penjanje i spuštanje kroz duboki snijeg uz pomoć specijalnih turno skija pomoću kojih je moguće pristupiti udaljenim planinskim vrhovima prije povratka nazad.

Turno skijanje nudi jedinstveno i izazovno iskustvo za sve ljubitelje adrenalina i avanture budući da često uključuje kretanje kroz neravan teren, ali i nepredvidive snježne uslove. Svakako, mnoge skijaše privlači ljepota i samoća skijanja kroz duboki snijeg gdje nema staze i ostalih skijaša, već ste jedino tu vi, sa svojim skijama ispred snježne planine.

Kombinacija skijanja i planinarenja, čini ovu disciplinu jednom od najpopularnijih zimskih aktivnosti gdje dobijate osjećaj beskrajne slobode i uživate u slobodnom vremenu.

Festival su podržali : Bracom, Head, Intersport Bjelašnica, Woolona, Polaris BH, Red Bull, Dacia, Guma M, Oaza, restoran Benetton.

Medijski partneri : radio Sarajevo, outdoors.ba, bhsportlife

Post a Comment

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi