Pratite nas:

Top
Stari grad Vidoški scaled

    Stolac – najljepši grad u BiH

Stolac - Najljepši grad u BiH

Iako prepoznatljiv kao grad sa najvećim brojem spomenika kulture u našoj zemlji, grad Stolac krije prirodne dijamante skoro na svakom koraku. Smaragdni prirodni bazeni, pećina sa najstarijim spomenikom likovne umjetnosti u BiH, glavni grad ilirskog plemena… Istup, Badanj i Daorson samo su neke od lokacija koji govore o bezvremenskoj ljepoti ovog hercegovačkog grada.

Ulaskom u grad Stolac, bilo da dolazite svojim automobilom ili autobusom, prvo što ćete ugledati na uzvisini je stari grad Vidoški i već ćete se zaljubiti u ovaj mali bh. grad u kojem žive ljudi velikog srca. Šetnjom uz obale rijeke Bregave, slušajući cvrkut ptica i udišući mediteranski zrak, poželjet ćete se zadržati ovdje što duže.

“Svi koraci u Stocu vas vode kroz jedinstveno putovanje, gdje putnici zapravo postaju tragači za spoznajom života…”

Rijeka Bregava, o kojoj ćemo pisati u nastavku, otkrit će vam nekoliko mjesta koja pričaju priču vječnosti prirode i njene grandioznosti. Ako je sunčan dan, nije važno da li je februar ili august mjesec, uživat ćete u prizorima koje će ovaj grad sa vama nesebično podijeliti. A nakon toga, proširite svoje istraživanje na širu okolinu grada.

Upravo zbog prirodnih bogatstava, kao i bogatog kulturno-umjetničkog i historijskog naslijeđa, Stolac je izglasan kao najljepši grad u Bosni i Hercegovini od strane USAID projekta. Godine 1980-e grad je upisan kao “grad muzej” pod zaštitom UNESCO-a.

Pročitajte šta je to što ne smijete propustiti i zbog čega ćete poželjeti zadržati se u Stocu duže nego što ste planirali.

Bregava, prirodne plaže i vodopadi

Bregava, ta kristalno čista rijeka, žila kucavicu ovog grada, dijelom svoga toka prolazi kroz Stolac, razdvaja se u rukavce i ponovno sjedinjava te čini prirodne vodopade. Jedan od njih je i Pjene, gdje se nalazi omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. Ispod ovog vodopada možete proći plivajući, odmoriti od visokih temperatura i mnogo se zabaviti.

Tu je i vodopad Provalije, koji je najbolje posjetiti dolaskom proljeća i početkom ljeta, kada se velika količina vode obrušava niz veliki kružni slap, stvarajući nevjerovatan osvježavajući ambijent.

Istup - hercegovački biser

Istup su prirodni bazeni smaragdne boje kakvu možete vidjeti na Karibima. Kanjon rijeke Radimlje i njene pritoke Svilice, mami istraživače prirode, avanturiste i one koji vole uživati u skrivenim ljepotama. Sa pravom možemo reći da je i najljepši kanjon u Hercegovini i savršeno mjesto za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Pored nekoliko bazena, uživat ćete i u pogledu na vodopad visok 200 metara.

Komanje brdo

U blizini vodopada Provalije, na lijevo strani obale rijeke Bregave, uočite ćete putokaz za Komanje brdo. Šetnjom do vrha brda doći ćete do ostataka kule, sa koje se pruža još jedan pogled na grad Stolac. Ne zaboravite sa sobom ponijeti i nar, kako biste ga ogulili i pojeli po dolasku na vrh.

Pećina Badanj

Sada idemo daleko u prošlost! Da li ste znali da je pećina Badanj mjesto najstarijeg spomenika likovne umjetnosti u našoj zemlji – graviranog crteža u stijeni?

 

Pećina odnosno potkapina je smještena šest kilometara zapadno od Stoca, u kanjonu Bregave, 45 metara iznad korita. Arheološkim ispitivanjima utvrđeno je da datira iz kasnog perioda mlađeg paleolitika tj. 13.000 do 12.000 pr. n. e. Gravirani crtež koji se tu nalazi, predstavlja konja napadnutog strelicama što je tipično za regiju mediteranke umjetnosti paleolitskog čovjeka i prvi je ovakav nalaz na istočnoj obali Jadranskog mora. Nažalost, crtež je oštećen vremenskim nepogodama i ljudskim nemarom. Po samom dolasku do potkapine, ugledat ćete ga uklesanog u koso položenu površinu velikog uglačanog bloka kamena koji je odlomljen od masiva pećine.

badanj

Daorson

U razgovoru sa stočaninom, reći će vam da ne smijete otići iz Stoca a da niste posjetili Daorson. Naime, Daorson je bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, koje je živjelo u dolini rijeke Neretve u periodu od 500. do 50. godina pr.n.e.

 

Daorson je bio spaljen za vrijeme ratova između Rima i ilirskog plemena Delmata, negdje oko 50. god. pr. n. e. Nakon toga na ovom lokalitetu nije obnovljen život. Na ovom lokalitetu, sada se nalaze ostaci tvrđave s kiklopskim zidinama, sagrađene od megalitskog kamenja za čije povezivanje nije korišten nikakav vezivni materijal, te ta činjenica po samom dolasku izaziva oduševljenje svakog posjetitelja. Ne zaboravite uraditi nekoliko fotografija na zidinama, samo budite pažljivi! 

 

U povratku ne zaboravite posjetiti crkvu sv. Petra i Pavla iz 1505. godine, koja će vas svojim izgledom očarati i vratiti u period srednjeg vijeka.

Stari grad Vidoški

Srednjovjekovni grad Vidoški, vraća nas u bližu prošlost. Sa grada ćete uživati u pogledu koji se proteže na Vidovo polje i rijeku Bregavu, okruženu brdima Hrgud, Komanje brdo, Ošanjići i Bašnik.

 

Grad Vidoški dobio je ime po rijeci Bregavi, koja se tada zvala Vidoštica. Prvi put spominje se kao grad u zemlji hercega Stjepana Kosače 1444. godine, te je bio od velike važnosti jer se nalazio na putu kojim su prolazili i trgovali Dubrovčani. Unutar zidina nalazili su se stambeni, vojni, vjerski, ekonomski i ostali objekti potrebni za svakodnevno funkcioniranje jednog srednjovjekovnog grada. Do prvih desetljeća 19. stoljeća grad se službeno zvao Vidoški i bio je najrasprostranjeniji utvrđeni grad u Hercegovini. Imao je 13 kula, koje su služile za odbranu od mogućeg napada. Po dolasku Osmanlija dovršena je izgradnja Donjeg grada, kao i popravci srednje i gornje fortifikacije. U austrougarskom periodu sagrađena je tvrđava koja se nalazi u najvišem dijelu grada.

Nekropola Boljuni

Ako ste u potrazi za stazom pogodnom za brdski biciklizam, onda je put do nekropole Boljuni savršen za vas. Očekuje vas 15 kilometara predivne vožnje u jednom pravcu.

Nekropola u Boljunima je stavljena pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1971. godine zbog velikog broja stećaka, njihovih ukrasa, simbola i velikog broja natpisa (njih 19), a proglašena je nacionalnim spomenikom 2002. god. Okolina Stoca jedna je od najbogatijih oblasti po broju i kvaliteti izrade stećaka, pa ne propustite da doživite i taj dio bh. historije. U okolini Stoca, osim ove, nalaze se još 2 nekropole uvrštene u UNESCO-ovu listu svjetske baštine: Radimlja i Potkuk.

Gdje odsjesti? U Mehmedbašića kući!

Za potpuni doživljaj grada Stoca, svoje noći i jutra provedite u posebnom ambijentu nacionalnog spomenika – kući Junuz-age Mehmedbašića. Probudite se uz miris pure i domaće kafe ili čaja, cvrkut ptica, stari kamen bosanske kuće, sa pogledom na zidine starog grada Vidoški. Sigurno je da ova kuća ne bi bila ono što jeste bez domaćina koji će vas tu dočekati i rado uputiti, a ako ste te sreće, pokazati vam i upoznati vas sa svakim ćoškom grada Stoca.

Fotografije i video: Stolac-x

Reportaža: Farah Hadžiabdić

farah fotografija

Farah Hadžiabdić

Farah voli za sebe reći da je zaljubljena u zavirivanje svakog prirodnog kutka Bosne i Hercegovine i prirode općenito i ta ljubav je pokreće i inspiriše svakodnevno. Smatra da ružičaste naočale svi trebamo nositi i da, kada se zaprljaju sa vremena na vrijeme, trebamo ih samo očisti i nastaviti gledati. Ljubav je gorivo za njeno prevozno sredstvo od jednog do drugog bh. mjesta.

Post a Comment

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi