Pratite nas:

Top

Bobijaško oko – Prirodno čudo u blizini Sanskog Mosta

Dobrodošli na vodič za posjetu Bobijaškog oka.

Bobijaško oko je jedno od najzanimljivijih prirodnih čuda Bosne i Hercegovine, smješteno podno planine Grmeč, na samo dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Ovo jezero ima karakteristike vrela i ponora, ovisno o količini vode u njemu, a okruženo je prekrasnom prirodom koja oduzima dah. U nastavku pročitajte više o tome kako izgleda i gdje se nalazi Bobijaško oko, kako doći do njega, koje je godišnje doba najbolje za posjetu, te na što treba obratiti pažnju.

Izgled i lokacija Bobijaškog oka

Bobijaško oko je jedna od najljepših prirodnih atrakcija Bosne i Hercegovine, smještena u dnu impresivne kraške uvale. Ovo malo, ali čarobno jezero, koje svojim oblikom podsjeća na oko, nalazi se u podnožju planine Grmeč, na oko 20 kilometara udaljenosti od grada Sanskog Mosta.

Bobijaško oko nije samo obično jezero – ono je posebno po tome što njegova veličina zavisi od godišnjeg doba i kišnih padavina. U periodima obilnih padavina, ovo jezero ima karakteristike vrela, dok u periodima s niskom razinom vode, ono postaje ponor.


Bobijaško oko, najbolje je posjetiti u periodu srednje i niskog vodostaja. U tom periodu, ovaj kraški fenomen oduzima dah svojim nevjerojatnim izgledom. Visok vodostaj može otežati posjetu jer je Bobijaško oko preplavljeno vodom. Preporučujemo posjetu od kasnog proljeća do zime, ali upozoravamo da je kupanje strogo zabranjeno. Zanimljivo je da u ovom jezeru živi endemska vrsta čovječije ribice, otkrivena od strane engleskih ronioca, speleologa prije nekoliko godina.

Bobijasko oko, Sanski Most

Kako doći do Bobijaškog oka?

Posjeta Bobijaškom oku zahtijeva prijevoz po lošem makadamskom putu i parkiranje na livadi s naknadnim kratkim hodanjem. Uprkos prelijepom okruženju, put nije dobro označen i navigacija može dovesti do zabuna. Također, mjesto još uvijek nije u potpunosti prilagođeno za turističke posjete. U opisu ispod Vam donosimo informacije kako možete da posjetite Bobijaško oko.

Legenda o Bobijaškom oku

Duboko u kraškom predjelu nalazi se mjesto koje su vjekovima obitavale vile i vilenjaci. Njihove igre i plesovi odzvanjali su šumom, dok su zvuci svirala očaravali slušatelje. Za to mjesto se vezuje niz narodnih priča i legendi, koje su se prenosile s koljena na koljeno. Jedna od tih priča govori o seljaku koji je živio u blizini kraškog vrela. Jednog dana, njegova ovca je upala u dubok ponor, iako je seljak pokušao učiniti sve da je spasi, nije uspio. Nakon nekoliko dana, seljak je pronašao svoju ovnu na obližnjem izvorištu, gdje ga je navodno izbacila voda. Mnogi su tvrdili da su to bile vile koje su imale nadnaravnu moć nad vodom i prirodom. Neki su se čak usudili zalaziti u šumu noću, u nadi da će vidjeti te čarobne stvorove kako igraju svoje kolo u blizini kraškog vrela. I tako, legenda se nastavljala, prenosila se s koljena na koljeno, dok su ljudi i dalje pričali o vilama i vilenjacima koji svake noći pohode kraško vrelo i igraju svoje kolo.
Bobijasko oko Sanski Most
Kao posjetitelji, važno je da uvažavamo prirodu i čuvamo okoliš, posebno na ovakvim osjetljivim mjestima. Stoga, pozivamo sve posjetitelje da ponesu sa sobom vrećice za smeće i odlože svoje otpatke u za to predviđena mjesta. Također, preporučujemo da ne bacaju opuške cigareta u okoliš jer oni mogu izazvati požar i oštetiti prirodu. Svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog mjesta i ostaviti ga boljim nego što ga je zatekao.
Pogledaj drugu lokaciju

Drago nam je da sa tobom možemo podijeliti ljepote Bosne i Hercegovine. Isto tako nam je drago da ćeš i ti uživati na lokacijama koje si pronašao na Outdoors.ba

Jako nam je važno da našu prirodu očuvamo čistom i netaknutom. Zato i tebe molimo da iza sebe u prirodi ostaviš samo otiske cipela a sve drugo ponesemo kući. :)

Hvala!

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi