Pratite nas:

Top

Vlašić – Planina koja ima dušu

Dobrodošli na Vlašić, planinu koja ima dušu i koja će vas osvojiti svojom ljepotom, raznolikošću i mnoštvom prirodnih čuda. Ovaj blog vam donosi uvid u neke od najzanimljivijih atrakcija Vlašića, uključujući očaravajuće vodopade Ilomsku i Ugrić, te tajnovite tunele ispod Paljenika. Zaronite u ovaj članak i otkrijte zašto je Vlašić savršena destinacija za vaš sljedeći planinarski ili zimski odmor.

Planina Vlašić, smještena u središnjoj Bosni, obiluje raznolikim krajolicima koji očaravaju posjetitelje svojom ljepotom i jedinstvenošću. Planina se prostire između rijeka Vrbas i Ugar, s najvišim vrhom, Paljenikom, koji se uzdiže na impresivnih 1943 metara nadmorske visine.

Sa Vlašića se pruža veličanstveni pogled na okolne planine i doline. Ove visoravna prekrivena je bogatim livadama prepunim raznobojnog cvijeća i ljekovitog bilja koje privlači razne vrste leptira i ptica. 

Raznolikost krajolika na planini Vlašić čini je savršenim odredištem za planinarenje, biciklizam, piknike i opuštanje u netaknutoj prirodi. Bilo da tražite miran kutak za odmor ili želite istražiti planinske staze, Vlašić nudi nešto za svakog posjetitelja.

Ski centar Babanovac - zimska čarolija na Vlašiću

Ski centar Babanovac, smješten na planini Vlašić, jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih zimskih odredišta u Bosni i Hercegovini. Centar nudi raznolike staze za skijaške i snowboard entuzijaste, kao i za početnike i djecu, što ga čini idealnim mjestom za obiteljski odmor i uživanje u zimskim radostima.

Ski centar Babanovac obuhvaća niz uređenih skijaških staza koje su opremljene modernim ski liftovima i žičarama, osiguravajući brz i udoban pristup svim dijelovima skijališta. Osim skijanja i snowboardinga, posjetitelji mogu uživati u sankanju, te šetnjama u snijegu na prekrasnim zimskim stazama.

Ostale pogodnosti uključuju ski škole za djecu i odrasle, te ski rental za one koji nemaju vlastitu opremu. U blizini ski centra nalaze se brojni ugostiteljski objekti, kao što su restorani, kafići i brza hrana, koji nude tople napitke i ukusne obroke nakon napornog dana na stazama.

CJENOVNIK SKI KARTE

 

Od 12.01.2023.godine:
SKI LIFT Babanovac I i II
SKI LIFT Markovac

Dnevna karta: 32,00 KM – od 09:00 do 16:00
Poludnevna karta: 25,00 KM – od 09:00 do 12:30 ili od 12:30 do 16:00
Noćno skijanje (sri., pet. i sub.) : 25,00 KM – od 18:30 do 21:30

Vodopad Ilomska - skriveni dragulj

Vodopad Ilomska, smješten na istoimenoj rijeci, predstavlja jedan od najljepših prirodnih bisera planine Vlašić. Visok oko 25 metara, ovaj vodopad oduševljava posjetitelje svojom ljepotom i snagom. Okružen bujnim zelenilom, vodopad nudi savršeno mjesto za piknik i opuštanje uz zvukove prirode. Osim samog vodopada, na Ilomskoj rijeci nalazi se još nekoliko manjih slapova koji dodatno upotpunjuju doživljaj. Više informacija o Vodopadu Ilomska možete pronaći na našem tekstu o vodopadu Ilomska.

Vodopad Ugrić - oaza mira i tišine

Vodopad Ugrić, smješten na rijeci Ugar, oduzima dah svojom visinom od 23 metra. Okružen gustim šumama, vodopad nudi savršeno mjesto za uživanje u tišini i spokoju netaknute prirode. Svojim nevjerojatnim kaskadama, vodopad Ugrić predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode. Detaljnije informacije o Vodopadu Ugrić možete pronaći na našem tekstu o vodopadu.

Tajnoviti tuneli ispod Paljenika - svjedoci prošlih vremena

Na planini Vlašić nalaze se ostaci nekadašnjih vojnih objekata i podzemnih tunela koji svjedoče o burnoj povijesti ovog područja. Jedan od najzanimljivijih objekata je misteriozni bunker na Vlašiću, koji se smjestio na padinama vrha Paljenik. Pretpostavlja se da je ovaj bunker bio dio vojnog sistema izgrađenog za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Tuneli ispod Paljenika također su dio ovog vojnog kompleksa i korišteni su za radio vezu i komunikaciju tijekom hladnog rata. Ovi tuneli danas predstavljaju fascinantno odredište za istraživače i ljubitelje povijesti.

Via Ferrata na Devečanima

Na padinama planine Vlašić, na lokalitetu Devecani, smjestila se jedna od najljepših Via Ferrata u Bosni i Hercegovini. Via Ferrata predstavlja atrakciju koja nudi posjetiteljima adrenalinsku avanturu i nezaboravno iskustvo penjanja po strmim liticama uz pomoć sigurnosne opreme (kaciga, alpinistički pojas, via ferrata komplet). Ova Via Ferrata na Devečanima pruža ne samo uzbudljivo penjačko iskustvo, već i nevjerojatne poglede na Lašvansku dolinu.

Via Ferrata na Devecanima prostire se duž Paklarskih stijena i osmišljena je tako da pruži posjetiteljima različite razine težine penjanja, čime je prilagođena i početnicima i iskusnijim penjačima.

 

Bogatstvo flore i faune - Rosa Brandis, Enicijan i drugi čudesni stanovnici Vlašića

Planina Vlašić dom je bogate i raznolike flore i faune koja čini ovaj krajolik još privlačnijim i zanimljivijim za posjetitelje. Mnoge vrste biljaka i životinja, uključujući endemske vrste, pronašle su svoje stanište u različitim dijelovima planine.

Na Vlašiću rastu dvije endemske biljke – Rosa Brandis i Encijan. Rosa Brandis, poznata i kao Vlašićka ruža, jedinstvena je vrsta ruže koja je prvi put otkrivena na planini Vlašić. Ova biljka nosi ime po njemačkom botaničaru Erichu von Brandisu, koji ju je prvi opisao. Vlašićka ruža raste na nadmorskoj visini iznad 1000 metara i cvjeta tijekom ljeta, ispunjavajući planinu svojim mirisom i ljepotom.

Druga endemska biljka, Encijan, također obitava na planini Vlašić. Ova biljka ima jarko plave cvjetove i raste na strmim travnatim padinama. Encijan je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i koristi se u tradicionalnoj medicini.

Raznolikost flore i faune na planini Vlašić čini ovaj krajolik jedinstvenim i atraktivnim za istraživanje i divljenje. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama kroz šumske staze, promatrati raznobojne biljke i ptice te otkrivati čudesni svijet prirode koji se krije na Vlašiću.

Kao posjetitelji, važno je da uvažavamo prirodu i čuvamo okoliš, posebno na ovakvim osjetljivim mjestima. Stoga, pozivamo sve posjetitelje da ponesu sa sobom vrećice za smeće i odlože svoje otpatke u za to predviđena mjesta. Također, preporučujemo da ne bacaju opuške cigareta u okoliš jer oni mogu izazvati požar i oštetiti prirodu. Svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog mjesta i ostaviti ga boljim nego što ga je zatekao.

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi