Pratite nas:

Top
Zipline Pec Mlini

Avanturistički park Peć Mlini – mjesto gdje se nalazi najduži zipline u Bosni i Hercegovini

Zipline Pec Mlini

    Avanturistički park Peć Mlini – mjesto gdje se nalazi najduži zipline u Bosni i Hercegovini

Posjetili smo ovaj nedavno preuređeni park koji je smješten u općini Grude uz sami izvor rijeke ponornice Tihaljine. Park “Peć Mlini” nije obični park – to je avanturistički i adrenalinski park koji je dobio ime po istoimenom zaseoku mjesta Drinovci. Ako ste jedni od onih koji vole aktivni i adrenalinski odmor – moći ćete iskusiti najduži zipline u Bosni i Hercegovini, Via Ferratu i sportsko penjanje na stijenama okolnih stijena. Ako ste jedni od onih koji žele ostati čvrsto na nogama, moći ćete posjetiti Ravlića pećinu, jednu od najstarijih u Europi, te šetati uz izvorište rijeke Tihaljine i oko starih mlinaca.

 

Šire područje Peć Mlina, prema historijskim saznanjima bilo je naseljeno od najstarijih vremena – prahistorije, rimskog perioda, kasne antike i srednjeg vijeka sve do našeg vremena. Avanturistički park preuređen je i zvanično otvoren u septembru 2019. godine. Projekt izgradnje i uređenja Avanturističkog parka Peć Mlini finansiran je dijelom iz sredstava Europske Unije. Više o samom projektu i dosadašnjim aktivnostima možete saznati na facebook stranici projekta Adriatic Canyoning.

Trenutno se provodi i projekt Cycling Rural, izdgradnje biciklističkih staza koje će povezati cijeli Zapadnohercegovački kanton. Kako je park još uvijek u svojim začetcima, saznajemo da je u planu gradnja posjetiteljskog centra koji bi zaokružio cijelu priču, te dječijeg avanturističkog poligona.

U blizini avanturističkog parka Peć mlini nalazi se ponor Nuga, na kojem se može loviti riba, kao i jezero Krenica. Također, u neposrednoj blizini, nalazi se i kamp Drinovačko Brdo, koje za detaljne informacije možete kontaktirati na broj telefona +387 63 819 304.

Sadržaj

Kako doći do parka Peć Mlini?

Avanturistički park “Peć Mlini” nalazi se uz samu granicu sa Hrvatskom, u Općini Grude, u zaseoku mjesta Drinovci, Peć Mlini. Smješten je uz izvor rijeke Tihaljine, koja je dio rijeke ponornice Trebižat. Ovaj avanturistički park udaljen je od glavnog grada Bosne i Hercegovine 3 do 4 sata vožnje automobilom, a 1 sat od grada Makarska u Hrvatskoj. Ako niste u mogućnosti do ovog mjesta doći automobilom iz pravca Sarajeva ili nekog drugog bh. grada, uvijek postoji mogućnost prevoza do Mostara, te nakon toga putem prevoznika AUTOHERC GRUDE voziti se do mjesta Drinovci (Mostar – Š. Brijeg – Grude – Drinovci). Drinovci su udaljeni 5 km od parka Peć mlini, što je otprilike jedan sat šetnje. Cijena jedne ulaznice za posjetu Peć Mlinima i Ravlića pećini za odraslu osobu iznosi 5,00 KM 

Radno vrijeme posjetiteljskog dijela Avanturističkog parka u vremenskom periodu od 1. aprila do 31. oktobra je svakim danom od 9:00 do 19:00 sati. U ostalim mjesecima park je dostupan do 16:00 sati, te je ponedjeljkom zatvoren za posjetitelje.

Avanturistička infrastruktura je dostupna u vremenskom periodu od 1. aprila do 31. oktobra, vikendom (subota i nedjelja) u slijedećim terminima:

  • Zipline: dvije grupe dnevno u 11:00 i 14:00 sati,
  • Via Ferrata: od 9:00 do 16:00 sati,
  • Sportsko penjanje: od 9:00 do 16:00 sati.

Najduži zipline u BiH

Vjerujemo da svaki avanturista uživa u jedinstvenom doživljaju i pogledu koji mu nudi ovaj zipline na kanjon i dolinu rijeke Tihaljine. Zipline je postavljen duž gotovo cijelog parka i polazi sa brda Petnjik iznad Peć Mlina. Cijena spusta na zipline-u u vremenskom periodu od 1. 4. do 31. 10. iznosi 50,00 KM po osobi. U cijenu je uključen najam opreme, obuka na probnom zipline-u, pomoć instruktora i ulaz u Peć-Mline i Ravlića pećinu.

Polazna sajla je dužine 610 metara te se krećete maksimalno zabilježenom brzinom od 62 km/h. Sajla koja vas vraća na početnu tačku duga je 450 metara uz maksimalnu brzinu kretanja od 54 km/h. Ukupna dužina sajli od nešto više od 1 kilometra čini ga najdužim ziplineom u Bosni i Hercegovini. Zipline je opremljen najsigurnijom i najsuvremenijom opremom koja se trenutno može naći na tržištu te je cjelokupan park građen po EU standardu EN 15567-1. Instruktori su educirani od strane vrhunskih stručnjaka za instruktore adrenalinskih parkova. Prije korištenja parka svi korisnici se upoznaju sa Pravilima upotrebe Parka te pristaju na Uvjete svojim potpisom, odnosno potpisom pratitelja za maloljetne korisnike, a nakon toga avantura počinje!

Zipline Pec Mlini

Sportsko penjanje Peć Mlini

Na prostoru parka Peć Mlini, nalaze se dva penjališta. Jedno penjalište nalazi se nedaleko od izvorišta rijeke Tihaljine. Drugo penjalište smješteno je na ulazu u Ravlića pećinu, udaljeno od prvog oko 200 metara zračne linije, odnosno 1 kilometar ukoliko se krećete cestom. Penjališta imaju nekoliko smjerova, onih težih i lakših.

Tokom projekta koji je prije proveden pod nazivom „Trebižat Heritage Trails“, smjerovi su imenovani po Hajducima koji su se u svoje vrijeme kretali, djelovali i sakrivali od vlasti po ovim područjima. Na stijenama možete penjati 5 različitih smjerova, različitih dužina i ocjena:

  1. Mijat Tomić, 27m, ocjena/rating: 7a
  2. Ivan Bušić – Roša, 22m, 6b 
  3. Šimica Karamatić, 22m, 7a
  4. Ivan Oreč, 17m, 7b
  5. Andrijica Šimić, 17m, 7b

Cijena ulaznice za penjanje u vremenskom periodu od 1. 4. do 31. 10. je fiksna i iznosi 20,00 KM po osobi.

penjaliste

Via Ferrata Peć Mlini

Via Ferrata pod imenom “Željezni put” u Peć Mlinima jedna od najzahtjevnijih Via Ferrata na ovim prostorima na koju se rijetki usude penjati. Via Ferrata proteže se uz Cvitanjske stine koje su visoke oko 150 metara, a sama staza je duga oko 260 metara. Via Ferrata staza ocijenjena je ocjenom od E do F, što je svrstava u iznimno zahtjevne Via ferrata staze. Via Ferrata polazi sa samog izvora rijeke Tihaljine u Peć Mlinima.

Nekada je najviša ocjena težine jedne via ferrate bila ocjena E. Vremenom i izgradnjom sve zahtjevnijih via ferrata staza na sve nepristupačnijim mjestima, pojavila se potreba za višom ocjenom. Tada je uvedena ocjena težine F. Kako Via ferrata u Peć Mlinima ima ocjenu od E do F – čini je jednom od najzahtjevnijih i najtežih na ovim prostorima. To se pokazalo i u slučaju penjača iz SA Centurion koji su stazu od cca 260 metara penjali 2,5 sata.

(Za korištenje adrenalinskog dijela -zip line, via ferrata, sportsko penjanje – nazovite broj 063/694-348 ili se javite na mail pecmliniap@gmail.com. 

 

Obavezna je prethodna najava. Cijena korištenja Via ferrate vremenskom periodu od 1. 4. do 31. 10. je fiksna i iznosi 20,00 KM po osobi. U cijenu je uključen najam opreme: sigurnosni pojas i karabineri.)

ferrata3
FOTO: Hercegovina Adventure Week/27.-29.09.2019/

Ravlića pećina

U blizini Peć Mlina, visoko iznad izvorišta rijeke Tihaljine, nalazi se i Ravlića pećina koja predstavlja jedno od najznačajnijih prahistorijskih pećinskih naselja.

Ova neobična pećina krije legendu i tajanstvenu priču o kamenoj vili i neizostavan je dio posjete Ravlića pećini. Također, tu su i priče o Cvitanu, zlatnoj prostoriji i vilinskoj čipki – koje će svakoga odvesti u svijet mašte, na samom ulazu u nju. Posljednji koji su tu boravili bili su spomenuti hajduci ovog kraja iz 18. i 19. stoljeća. Do nje možete, ako želite, doći Via Ferrata stazom ili pješačkom stazom.

Ravlića pećina je jedino područje koje daje cjelovit presjek kroz vremenski dug raspon od početka neolita, mlađem kamenom dobu, do kraja bronzanog doba, što je rijedak slučaj na širem području istočne jadranske obale odnosno zapadnohercegovačkog područja. Ravlića pećina duga je 145 metara, a duboka je 20 metara. U njenoj prvoj prostoriji je izrađena pješačka staza, te je osvjetljena. Najvažniji arheološki predmet pronađen u njoj je Pintadera, valjkasti predmet koji je služio za oslikavanje. Istraživanjm pećine koje je vodio Brunislav Marijanović od 1977. do 1980. godine, utvrđeno je da najstariji nalazi potiču oko 5.600 godina prije nove ere, dok sljedeći nalazi potiču iz kasnog neolita, eneolita i bronzanog doba.

Pećina je bogata mineralnim naslagama (stalaktitima i stalagmitima), od kojih se posebno ističu kamenice, koje se za vrijeme velikih kiša napune vodom. U pećini se gnijezde i različite vrste ptica kao što su Hridne lastavice i Bijele čiope, a u njoj obitava i nekoliko vrsta šišmiša od kojih je najbrojnija vrsta Mali potkovasti šišmiš.

Šetnica izvorištem rijeke Tihaljine i starim mlincima

Šetnja lokalitetom gdje izvire rijeka Tihaljina i gdje su prije neumorno radili mlinci ostavit će vas bez daha.

Rijeka Tihaljina je dio rijeke ponornice poznate pod imenom Trebižat. Svojim tokom mijenja više od devet imena, a u svom završnom dijelu “postaje” Trebižat. Tihaljina izvire iz pećine podno 150 metara visokih crvenkastih vapnenačkih stijena (Cvitanjskih stina) i teče niz manje slapove i brzace.

Izvor rijeke Tihaljine u Peć Mlinima karakterizira iznimna prirodna ljepota, koju je prepoznao i endemski Dinarski špiljski školjkaš Congeria kusceri. Uređena šetnica, stare vodene mlinice, pećina, te klisura Cvitanjske stine pružaju posjetiteljima mogućnost bijega od svakodnevice te jedinstveno mjesto za fotografisanje.

Od Peć mlina do Studenaca bilo je na desetak bajkovitih mlinica za koje je Tihaljina bila žila kucavica, svom snagom pokretala kamene ploče na koje bi se dovozilo žito. Kasnije bi se ono pretvaralo u najkvalitetnije mirisno brašno. Ostaci daha historije ovdje su na svakom koraku.

Za dodatne informacije možete se obratiti ljubaznoj ekipi parka Peć Mlini, preko Facebook stranice Avanturistički park Peć Mlini, Instagram stranice Avanturistički park Peć Mlini, na mail adresu: pecmliniap@gmail.com ili na kontakt telefon +387 63 188 474; +387 63 986 419.  Za korištenje avanturističke infrastrukture kontakt telefon je +387 63 694 348.

Ako ste željni zabave, adrenalina i aktivnog odmora ili ste ljubitelj mirnog odmora nakon uzburkane radne sedmice – stopite se s prirodom i posjetite Adrenalinski park Peć Mlini.

Autorica: Farah Hadžiabdić

Post a Comment

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi