Pratite nas:

Top

Vodopad Bliha – čudo prirode kod Sanskog Mosta

Dobrodošli u naš vodič za Vodopad Bliha, jedno od najimpresivnijih vodopada u Bosni i Hercegovini.

Ovaj čudesni vodopad nalazi se u blizini grada Sanskog Mosta, a njegova visina od oko 56 metara i širina od oko 10 metara čine ga pravim draguljem ovog kraja. Osim svoje prirodne ljepote, Vodopad Bliha je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode, a ovo područje je dom mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama. U ovom vodiču ćemo vam predstaviti vodopad, dati informacije kako da dođete do vodopada i što možete očekivati od ovog nezaboravnog iskustva.

Kako doći do Vodopada Bliha

Vodopad se nalazi na putu Sanski Most – Lušci Palanta (R405), gdje nakon oko 14 kilometara vožnje od Sanskog Mosta se odvajate na sporedni put (Mapa) koji vodi do Vodopada Bliha. Nakon što se skrenete, potrebno je još nekoliko minuta vožnje kako biste stigli do parkinga ispred samog ulaza u područje vodopada.

Ulaz u park prirode plaća se, a cijena ulaznice je 3 KM za odrasle osobe. Za grupe preko 10 osoba, cijena ulaznice je 2 KM po osobi, dok je cijena ulaznice za djecu 1 KM. Plaćanje ulaznice se obavlja na samom ulazu u područje vodopada.

Put do vodopada nije previše zahtjevan i pogodan je za posjetitelje svih dobnih skupina.

Najbolje vrijeme za posjetu Vodopadu Bliha

Vodopad Bliha je prirodna atrakcija koju možete posjetiti tokom cijele godine. Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na vaše iskustvo posjete.

Ako želite vidjeti Vodopad Bliha u punom sjaju, posjetite ga u proljeće ili jesen kada je vodostaj rijeke veći zbog oborina, a vodopad ima impresivniji izgled. Također, u ovim godišnjim dobima možete uživati u prirodnim bojama koje se pojavljuju u okolini.

Ljeti, posjet Vodopadu Bliha je idealan način za osvježenje od visokih temperatura. Tada vodopad ima manji protok vode, ali i dalje je spektakularan prizor koji će vas ostaviti bez daha.

Zimi, Vodopad Bliha prekriven je snijegom i ledom što pruža jedinstveno iskustvo posjete. Međutim, zbog hladnog vremena i smanjenog protoka vode, posjetioci bi trebali biti oprezni i provjeriti uvjete puta prije putovanja.

Ako želite vidjeti vodopad obasjan sunčevim zrakama, najbolje vrijeme za posjetu je ujutro. Uz to, možete očekivati manje gužve u ranim jutarnjim satima.

DJI 0016
Kao posjetitelji, važno je da uvažavamo prirodu i čuvamo okoliš, posebno na ovakvim osjetljivim mjestima. Stoga, pozivamo sve posjetitelje da ponesu sa sobom vrećice za smeće i odlože svoje otpatke u za to predviđena mjesta. Također, preporučujemo da ne bacaju opuške cigareta u okoliš jer oni mogu izazvati požar i oštetiti prirodu. Svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog mjesta i ostaviti ga boljim nego što ga je zatekao.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Any Review Fields Not Found

Pogledaj drugu lokaciju

Drago nam je da sa tobom možemo podijeliti ljepote Bosne i Hercegovine. Isto tako nam je drago da ćeš i ti uživati na lokacijama koje si pronašao na Outdoors.ba

Jako nam je važno da našu prirodu očuvamo čistom i netaknutom. Zato i tebe molimo da iza sebe u prirodi ostaviš samo otiske cipela a sve drugo ponesemo kući. :)

Hvala!

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi