Pratite nas:

Top

Otkrijte spektakularni vodopad Ilomska

Dobrodošli na vodič za posjetu vodopadu Ilomska – skrivenom dragulju planine Vlašić.

Ovaj prekrasni vodopad nalazi se u kanjonu rijeke Ilomska, iznad hidrocentrale “Ilomska”, i predstavlja impresivan prirodni prizor koji svakako vrijedi posjetiti. U ovom članku ćemo vam pružiti sve informacije koje trebate znati kako biste posjetili ovu predivnu lokaciju, uključujući informacije o tome kako izgleda i gdje se nalazi, kako doći do njega, koje je godišnje doba najbolje za posjetu te o čemu treba voditi pažnju.

Otkrijte spektakularni vodopad Ilomska

Vodopad Ilomska je prirodno čudo visoko između 25 i 30 metara, smješten u impresivnom kanjonu rijeke Ilomska, pritoci rijeke Ugra, na putu Travnik – Skender Vakuf/Kneževo. Da biste došli do vodopada, morate proći makadamskim putem od hidrocentrale “Ilomska” prema kanjonu, što traje oko 25-30 minuta. Put Vas vodi uz sami kanjon rijeke Ilomska, što vam pruža jedinstven pogled na prekrasnu prirodu koja ga okružuje. 

Kako doći do skrivenog dragulja planine Vlašić - vodopada Ilomska?

Ako želite posjetiti Vodopad Ilomska, morat ćete proći kroz nekoliko faza. Na putu puta Travnik – Skender Vakuf/Kneževo, nakon prolaska sela Vitovlje, nastavljate voziti sve do “žutog mosta” gdje trebate skrenuti desno na makadamski put. Nakon otprilike 1 km vožnje po, uglavnom dobrom, makadamskom putu, stići ćete do hidrocentrale, gdje možete parkirati svoj automobil i nastaviti pješice markiranim putem prema vodopadu. Važno je imati na umu da u kanjonu često nema mobilnog signala, pa je preporučljivo unaprijed planirati putovanje i pripremiti se za uslove na terenu.

Posjetite vodopad Ilomska: Najbolje vrijeme za posjetu i fotografiranje

Ako želite vidjeti Vodopad Ilomska u svoj njegovoj prirodnoj ljepoti, najbolje vrijeme za posjete je u periodu od proljeća do jeseni. Tokom zime, pristup može biti opasan zbog velike količine leda koja otežava pristup samom vodopadu. Stoga, ako planirate posjetiti u tom periodu, trebate biti oprezni i provjeriti uvjete puta prije polaska.

Kada je riječ o ljetnom periodu, jedna od najboljih stvari koju možete učiniti na Vodopadu Ilomska je kupanje ispod samog vodopada. Međutim, uvijek trebate biti oprezni i voditi računa o sigurnosti, jer voda može biti hladna i brza.

Ako planirate posjetiti vodopad Ilomska, trebate znati da se orijentacija vodopada nalazi prema zapadu. Stoga, najbolje vrijeme za posjete je u poslijepodnevnim satima, kada sunce obasja vodopad i stvara spektakularnu igru svjetla i sjene.

Ilomska Vlasic
Kao posjetitelji, važno je da uvažavamo prirodu i čuvamo okoliš, posebno na ovakvim osjetljivim mjestima. Stoga, pozivamo sve posjetitelje da ponesu sa sobom vrećice za smeće i odlože svoje otpatke u za to predviđena mjesta. Također, preporučujemo da ne bacaju opuške cigareta u okoliš jer oni mogu izazvati požar i oštetiti prirodu. Svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju i zaštiti ovog prekrasnog mjesta i ostaviti ga boljim nego što ga je zatekao.
Pogledaj drugu lokaciju

Drago nam je da sa tobom možemo podijeliti ljepote Bosne i Hercegovine. Isto tako nam je drago da ćeš i ti uživati na lokacijama koje si pronašao na Outdoors.ba

Jako nam je važno da našu prirodu očuvamo čistom i netaknutom. Zato i tebe molimo da iza sebe u prirodi ostaviš samo otiske cipela a sve drugo ponesemo kući. :)

Hvala!

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi