Pratite nas:

Top
Image Alt

Blagaj – oaza usred hercegovačkog krša

view on canyon from climbing sector Rebro - Blagaj

    Blagaj – oaza usred hercegovačkog krša

Blagaj – mjesta i aktivnosti

Za gradić Blagaj, koji je smješten nedaleko od Mostara, se može reći da je prava oaza usred hercegovačkog krša. Pored bogatstva kulturno-historijske baštine i veličanstvenih prizora ogoljene prirode Blagaj kroz posljednjih desetak godina postaje jedna od značajnih odredišta za ljubitelje prirode, avanturiste i ljubitelje adrenalinskih sportova. Preciznije, Blagaj postaje mali raj i pravo igralište za ljude svih životnih dobi.

Od 2013. Blagaj se postepeno počinje promatrati kroz spektar novih potencijala i novootvorenih mogućnosti sa otvaranjem Vulinog potoka za javnost (via ferrata) i prezentacijom o nevjerovatnom penjačkom potencijalu, dotad neviđenom u okvirima države BiH. Postepeno se počinju bušiti smjerovi i otvaraju se sektori jedan za drugim. Nešto što je počelo od ideje, danas se u mnogome realiziralo i raste u simbiozi dobre volje domaćeg stanovništva i stranaca koji se prosto zaljube u zavičaj i radosno doprinose ovom kraju koji svoje vrhunce definitivno još nije doživio.

Gradić kojemu je 2013. gotovo sportsko penjanje bila nepoznati pojam danas doživljava svoj procvat budeći talente i entuzijazam lokalnih penjača, a fantastični prizori razgaljuju iskusnije i manje iskusne penjače iz svih krajeva svijeta.

[iee_empty_space height=”50″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility”]

Via ferrata u Blagaju

Via ferrata je jedna od najvažnijih faktora kad je riječ o otvaranju kanjona za javnost, odnosno stvaranjem mogućnosti za penjače da otvaraju nove sektore i buše smjerove.
Riječ je o kanjonu rijeke Vulin potok (lijeva pritoka rijeke Bune). Kanjonu se pristupa tako što se prođe izvor Bune i Tekija. Blagaj Tekija je derviški samostan iz 16. vijeka i dio je kulturne baštine UNESCO-a. Njegovoj mističnosti doprinosi i njegova lokacija – na samom izvoru Bune!
Na putu prema via ferrati prolazite kroz Eko Centar, s čijim se članovima trebate posavjetovati ukoliko prvi put dolazite u Blagaj i imate namjeru proći kroz via ferratu. U slučaju da nemate sve dijelove opreme, možete pozajmiti iz Centra. Članovi Eko centra Vam mogu dati koriste savjete o prelasku samog kanjona. Ferata završava prije najvišeg i izdvojenog penjačkog sektora Rebro, čiji se put nastavlja na famoznu tvrđavu Herceg Stjepana Kosače.
Ova via ferrata zahtjeva malo vještine. Od opreme je potrebna kaciga, penjački pojas, outdoor obuća, via ferrata set te su ne nužne ali poželjne rukavice bez prstiju (radi lakšeg prolaska pomoću sajle).
Tijekom ferate se prolazi kroz više skokova, od kojih je najveći cca. 30m visine. Prolazak kroz feratu omogućen je ručnim hvatištima, čeličnim nožištima i jakom i pouzdanom sajlom (koja je obnavljana i optimizovana u oktobru 2020.)

girl climbing via ferrata at vulin potok, Blagaj

TEHNIČKE INFORMACIJE O VIA FERRATI VULIN POTOK

Ukupna dužina ferrate – 6km

Savladan uspon do kraja – 370m

Najniža tačka 69 mnv

Najviša tačka – 400 mnv

Kondiciona težina – 3/10

Tehnička težina – 4/10

Napomena: Izvora pitke vode NEMA!

[iee_shape_divider shape_divider_position=”bottom” bottom_divider_type=”graph2″ height=”150″ shape_fill_color=”#ffcb00″ top_margin=”0″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility”]

Sportsko penjanje u Blagaju

Blagajska stijena dozvoljava izvanredno uživanje penjačima svih penjačkih sposobnosti; početnici imaju materijala da se upoznaju sa novim svijetom na sigurnoj i kompaktnoj stijeni koja proizvodi ugodno penjanje, a iskusniji penjači rado ganjaju famozne linije i dive se prirodnoj igri metamorfoze krečnjačke stijene u najrazličitije oblike, što omogućava širok opus stilova penjanja.

Danas Blagaj broji preko 140 smjerova i 11 sektora razbacanih u različitim uglovima što omogućuje penjanje za gotovo sve uvjete tijekom čitave godine. Iako nezvanična sezona traje od septembra do maja (ljetni mjeseci se izbjegavaju radi visokih temperatura), čak i u toplom periodu se može ponešto naći za penjati u kanjonu, gdje je malo hladnije. Pored sportskih smjerova raste broj i tzv. višedužinaca (multi-pitch) čiji je trenutni broj 10, a kako se mjesto sve više popularizira u penjačkom svijetu, proporcionalno time raste i broj smjerova! Težine smjerova i ocjene se protežu od laganih četvorki do fantastičnih osmica.

Sektori REBRO i ŠUBE su u povoljnoj poziciji za penjanje tijekom čitave godine.

Sektori PEJOTL(A), PČELINJAK (B), LJUT(C), CRVENA STIJENA(D), KARANTENA, DUGA PEĆ (multi-pitch) i VUČJE TOČILO (visoko u kanjonu) rezervisani su za kasnojesenjih i zimskih dana jer su orijentisani tako da primaju mnogo sunca i topline.

Ukoliko je na navedenim sektorima suviše vruće za penjati, ne brinite! Prijeđite na kanjonske sektore PUBLIKA, HLADOVINA, ISPOD-VODOPADAC. Tu obično možete osjetiti svježinu i strujanje zraka kroz kanjon.

U slučaju da ste sportski penjač a nikada niste probali penjanje višedužinca, ovo je zasigurno idealno mjesto da se okušate u tome u prelijepim i nenapadnim smjerovima koji uprkos lakšoj ocjeni nude nevjerovatno zadovoljstvo.

Sektor DUGA PEĆ nudi penjanje na, dosada isbušenih 5 višedužinaca s lijeva na desno: ĐULIMANOV SOKAK(100m, najteža ocjena 5a), POVRATAK OTPISANIH (80m, 6a), BACANJE BISERA PRED SVINJE (80m, teža varijanta 6c, lakša 6a+), OUT-THOR (80m, 5c), te najlakši za početnike OSCILACIJA (120m, 4c)
Lijevo od prvog smjera (ĐULIMANOV SOKAK) postoji
i tradicionalni smjer ZELEMBAĆ težine V/IV, 110m dug sa opremljenim štandovima.

Prije ulaska u višedužinac obavezno se javite u Eko centar.

Najbolje i najnovije informacije o toposima i smjerovima možete pronaći na stranici https://27crags.com/ . Informacije također možete pronaći u Penjačkom vodiču za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko nemate vodič, slobodno ga zatražite u Eko centru. Ako imate dodatnih pitanja ili vam treba dodatna pomoć tu je svakako i Sportsko Penjački Klub BlagajSPK Blagaj koji i skrbi nad penjalištima.

Od oktobra 2020. prostor sektora Rebro dobio je mogućnost postavljanja 2 midline (slackline) linije od cca 25 i 40m (izbušeni ankeri, po 4 spita na svakoj strani). Postoje mogućnost i za waterline linije u toplijim mjesecima na kupalištu rijeke Bunice (cca 60m dužine).

EKO CENTAR Blagaj

Na području Eko centra omogućen je prostor za kampovanje. Centar nudi sve što je potrebno za boravak jednog kampera/penjača. Centar nudi bar, kuhinju, toalet i 2 vanjska tuša (voda se zagrijava na suncu), te besplatan Wi Fi i prostor za sjedenje i druženje.

U slučaju da vam nešto zatreba, članovi Eko centra i mnogi mladi ljudi koji se tu svakodnevno nalaze i druže su sigurno i više nego voljni da Vam izađu u susret i pomognu.

Autor: Melina Hrapović

IMG 3627 scaled
Rebro

Lice u lice sa stijenom

[iee_shape_divider top_divider_type=”speech” height=”80″ shape_fill_color=”#ffcb00″ top_margin=”0″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility”]

Comments

Post a Comment

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi