Pratite nas:

Top
Image Alt

Prvi Ljubuški Outdoor Festival

Ljubuski outdoor festival, vodopad Kravica

    Prvi Ljubuški Outdoor Festival

Ekipa outdoors.ba posjetila je Ljubuški i njegov prvi outdoor festival kako bi onima koji nisu bili u mogućnosti ove godine prisustvovati festivalu, prenijela sliku sportskog duha koji je vladao tokom posljednjeg vikenda u mjesecu maju. Prvo izdanje Ljubuški Outdoor Festivala se održao od 28. do 30. maja 2021. godine. Ova manifestacija je za sve ljubitelje aktivnosti i sporta u prirodi, takmičenja i zabave na otvorenom.

Grad Ljubuški mnogim posjetiteljima bio je poznat samo po vodopadu Kravica. Međutim, ovaj grad može se pohvaliti i mnogim drugim znamenitostima, kao i lokacijama za outdoor aktivnosti, što je Ljubuški Outdoor Festival uspješno predstavio široj javnosti. Prema riječima organizatora festivala, ova tri dana festivala predstavljaju jedinstvo sporta, zdravog života, zabave, pozitivnog duha i svijesti o očuvanju prirode. Festival je uspio povezati i revitalizirati rasuta kulturno-historijska i prirodna mjesta duž takmičarskih ruta.

Festival je otvoren stručnim predavanjima o aktivnom turizmu koje su bile odličan uvod u aktivnosti koje su slijedile. Također, pored vodopada Kravica bili su postavljeni štandovi udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima i koji su organizirali razne radionice za sve posjetitelje.

Na kraju svakog dana festival je upotpunio i večernji program koji je bio ispunjen zabavno-muzičkim sadržajima, uz koje su se zabavljali svi takmičari i posjetitelje LJOF-a.

Sadržaj

Lokacije festivala

Paragliding takmičenje, trkačke, biciklističke i trail staze povezivala je rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala.

Polumaraton u Ljubuškom

Ljubuški Outdoor Festival imao je tri trkačke utrke koje su zadovoljile sve tipove takmičara i zaljubljenika u trčanje.

Polumaraton „DVA SLAPA“ je bila utrka za one spremnije koja je sa svojih 21,1 km spojila dva prekrasna vodopada na rijeci Trebižat – Koćušu i Kravicu. Pobjednik polumaratona je Andrej Vištica, poznati triatlonac i ljubušak. Pobjednik druge utrka od 10,4 km „SCUNASTICUS“  je Davor Vidović. Ovom utrkom, organizatori su željeli oživiti najstariji ljubuški toponim – Pagus Scunasticus, poznatog s antičkog spomenika koji govori o osnivanju rimskog veteranskog naselja 15. godine. Iz tog razloga naslov ove utrke nosi naziv po spomenutom toponimu, te je start utrke krenuo od rimskog vojnog naselja Bigeste na Gračinama. Posebnu nagradu za najbolji kostim na utrci osvajila je Tanja Šilić, članica vesele ekipe Sanus Motus.

Utrke „KIDS RUN“ od 300, 600 metara i 1 km, održale su se kod vodopada Kravica, a koje su organizatori pripremili za najmlađe takmičare. Pobjednik utrke od 1 km je Agata Mirko.

Biciklizam u Ljubuškom

Za ljubitelje dva točka tj. biciklizma, održale su se dvije utrke. Prva utrka „MARA“ je išla laganim terenom između vodopada Koćuša i Kravica i njen pobjednik je Anes Ćehajić, dok je u utrci za žene pobijedila Dragana Matić.

Druga utrku „STIPE“ je bila zahtjevnija i nju su vozili iskusniji biciklisti koji vole izazovniju i uzbudljiviju vožnju, koja uključuje teže brdske terene s većim usponima. Pobjednik ove utrke je Antonio Barać, mladić iz Livna koji je sudjelovao na najpoznatijim svjetskim biciklističkim takmičenjima, a posljednih godina zbog boljih uslova trenira u Hrvatskoj.

bicikliza ljubuski ivan kordic
Photo: Ivan Kordić

Paragliding Ljubuški

Najuzbudljiviji dio definitivno je bilo takmičnje u preciznom slijetanju “KOSAČA”. U ovom takmičenju, letači u 2 serije pokušavali su biti što precizniji kod slijetanja na obilježeno mjesto na sletištu. Paragliding takmičari su sa svojim šarenim krilima, ostavii sve posjetitelji ljubuškog polja i šireg područja Ljubuškog bez daha. Paraglideri su polijetali sa uzletišta pokraj kule Herceg Stjepana Kosače, a slijetali su na uređeno sletište na ljubuškom polju. Najbolje slijetanje imao je Nikola Kumiša iz Zagreba.

Na sletištu su se svi gledatelji mogli okušati u streličarstvu.

Profesionalnim pristupom klub „Paragliding Ljubuški“ je ovaj ekstremni sport učinio pristupačnim za širi broj ljudi te je dao veliki pečat i prepoznatljivost u ovom gradu. Zahvaljujući jako velikom broju sunčanih dana i povoljnim meteorološkim uslovima, Ljubuški je postao omiljena paragliding destinacija za mnoge pilote.

Radionice

Jedna od radionica koje su se održavale na LJOF-u je bila uzbudljiva i prepuna adrenalina radionica „Pokušaj penjati“. Uz osiguranje iskusnih penjača, svi koji su to željeli, mogli su se probati penjati se na umjetnoj stijeni koja je bila postavljena na otvorenom.

Osim penjanja, posjetitelji su mogli učestvovati u hiking turi na Vrlosinj (956 m), najveći vrh općine Ljubuški.

Za sve ljubitelje fotografije LJOF i Foto Klub „FOKUS“ je pripremio radionicu u kojoj su svi sudionici mogli poslušati savjete iskusnih fotografa i naučiti nešto novo o fotografiji u prirodi. 

Na štandu speleološkog društva „Herceg“ Mostar posjetitelji su se mogli upoznati sa iskusnim speleolozima i njihovim iskustvima u podzemlju i svemu što se krije u speleološkim objektima. Također, saznali smo da se na prostoru Ljubuškog nalazi druga najdublja jama u Bosni i Hercegovini – Mala Dželalija, a s obzirom da istraživanje nije završeno, postoji mogućnost da bude i najdublja.

ljof radionice
Photo: LJOF Facebook

Organizatori Ljubuski Outdoor festivala

Organizatori i nositelji manifestacije Ljubuški Outdoor Festival uz podršku Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH su Javno poduzeće Parkovi Ljubuški d.o.o. te uduruženja: Biciklistički Klub Ljubuški, Paragliding Klub Ljubuški, Hrvatski Atletski Klub Ljubuški, GSS stanica Ljubuški i Foto Klub Fokus.

Ovaj posljednji vikend u mjesecu maju u Bosni i Hercegovini pamtit ćemo po prvom Ljubuškom Outdoor Festivalu. Organizatori su uradili odličan posao. Ekipa outdoors.ba želi im mnogo uspjeha u organizaciji naredog festivala. Nadamo se da će ova jedinstvena manifestacija u BiH inspirirati druge bh. gradove u kreiranju outdoor festivala, kao i biti poticaj za razvoj i promociju aktivnog destinacijskog turizma u BiH.

Iduće godine, ako niste ove, posjetite drugi Ljubuški Outdoor Festival, odaberite za sebe jednu od aktivnosti koje će biti ponuđene i provedite nezaboravan vikend prepun adrenalina, zabave i pozitivne energije, kao što je to bilo ove godine.

Druge reportaže

Post a Comment

Najnovije informacije i vijesti

Pretplati se na Outdoors BiH Newsletter

Outdoor vijesti i nove lokacije na Vašoj E-mail adresi